Miksi Jumala sallii kiusaukset?

kiusaukset1

Kiusauksia muuten kyllä riittää tässä elämässä. Ainakin minulla. Meitä voi houkuttaa ihan mikä vaan ja jokaisella meistä on omat haasteemme toteuttaa mielihalujamme, sopimattomia tai kiellettyjä.

Niitä voi olla vaikka porno, irtosuhteet, juoruaminen, rahan himo, houkutus varastaa, kiusaus olla antamatta anteeksi tai katkeroitua, tai itsesäälissä pyöriminen… you name it!

Samalla me ollaan mestareita keksimään tekosyitä miksi toimimme tai teemme niin tai näin. “Paholainen minua kiusaa!” Voi olla niinkin, mutta raamattu puhuu aika selkeästi siitä että meidän omat himot ja halut meitä kiusaa. Paholainen pitää kyllä huolen että tarjontaa riittää, jotta synti saisi meistä tukevan otteen.

 


Jokaista kiusaa hänen oma himonsa, vetäen ja houkutellen.

(Jaak. 1:14, RK)

 

Siinä ei ole mitään uutta että meitä kohtaa kaiken maailman kiusaukset, houkutukset ja vaikeudet tässä elämässä. Se on ihan normaalia. Sillä ei ole merkitystä oletko uskossa vai et. Raamattu ei lupaa että vaikeudet tai vastoinkäymiset poistuu elämästämme kun tulemme uskoon.

Koska kakat jutut tulee tiellemme joka tapauksessa, itse ainakin todella paljon mielummin kohtaan ne Jumalan kanssa kuin ilman Häntä!

Joten älä anna periksi! Älä luovuta! Jumala kyllä tietää mitä me, sinä ja minä, käymme läpi. Hän voi meitä myös auttaa, koska Jeesus on kohdannut kaikki meille tyypillisimmät kiusaukset (lihan himot ja halut, elämän ylpeys, silmien himo) kuitenkaan lankeamatta niihin. (Lue Mat. 4:1-11 ja Heb. 4:15-16)

 

Sillä sentähden, että hän itse on kärsinyt ja ollut kiusattu, voi hän kiusattuja auttaa.

(Heb. 2:18, 1938)

 

Koska kyse on meidän omista himoista ja haluista, on meillä itsellämme myös sitä kautta vastuu tehdä niille jotain. Sinun tulee tehdä oma osasi luonteesi kasvattamisessa. Viimekädessä sinä itse olet vastuussa elämäntyylistäsi.

Vaivannäkö oman luonteen kasvattamiseksi on sen arvoista! Siitä seuraa vain hyvää ja siitä on hyötyä kaikessa.

 

Kolme syytä miksi Jumala sallii kiusaukset

Jumala ei lähetä meille tuskaa ja ahdistusta, tai sairautta, jotta opimme. Niinkö rakastava isä toimii lapsiaan kohtaan?!  Mutta joskus Hän sallii kiusauksen meidän elämässä. Tarkoitusta varten. Vain ajaksi.

“Teitä ei ole kohdannut muu kuin inhimillinen kiusaus; ja Jumala on uskollinen, hän ei salli teitä kiusattavan yli voimienne, vaan salliessaan kiusauksen hän valmistaa myös pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää.” (1 Kor. 10:13, 1938)

 

1. Jumala sallii kiusaukset jotta meidän heikkoudet paljastuu

Vaikka olisit kuinka ilmiömäinen ihminen kiusaukset näyttävät sinulle heikkoutesi. Näin käy meille kaikille.

Tämähän on hieno juttu, koska silloin me nähdään mikä meidän heikkous on ja voidaan myös tehdä asialle jotain. Meille tarjoutuu mahdollisuus kasvaa sillä osa-alueella! Askel kerrallaan voidaan ottaa niskalenkkiä kiusauksesta. On hyvä aloittaa siitä etten tieten tahtoen altista itseäni sille minkä tiedän olevan heikkous elämässäni.

Pyri siis välttämään niitä tilanteita tai tapoja jotka ruokkivat omia himoja ja haluja. Teet siis konkreettisia vastatoimia.  Näin pyrin ainakin itse toimimaan.

Jumala sallii kiusaukset jotta me nähtäisiin kuinka riippuvaisia me ollaan Hänen armosta ja avusta. Me ollaan heikkoja ilman Hänen apuaan!

Emme myöskään ylpisty väärällä tavalla kun ymmärrämme että se on Jumalan armo ja voima joka auttaa meitä elämään tätä elämää. Ei meidän oma erinomaisuutemme.

 

2. Jumala sallii kiusaukset jotta huomaamme tarpeen olla valppaana ja hereillä

Kuulin erään lyhyen tarinan aiheeseen liittyen ja kerronpa sen tässä sinullekin:

Eräs pikkupoika lähti kalalle ja otti mukaansa virvelin ja kalastuspakin. Siinä rantakalliolla virveliä heitellessään tuli pari vähän isompaa aaltoa ja kasteli kallion. Se kävi luonnollisesti liukkaaksi mutta poika ei sitä huomannut ja liukastui pudoten veteen. Aalto vei mennessään myös kaikki tavarat. Kauempana oli eräs vanhempi mies joka huomasi tilanteen ja tuli sitten kysymään pikkupojalta: “Kuinka sää siellä uit kaikkien sun tavaroiden kanssa?” Poika vastasi: “En mä tänne uimaan tullu, vaan kalastamaan! Mä vaan liukastuin kalliolta kun kalastin ja päädyin tänne.”

Niimpä 🙂

Jos me ei olla valppaana ja fokus katoaa niin kiusauksen aalto vie meidät helposti mennessään. Sitten päädytään veteen niinkuin tuo pikkupoika kalastusreissulla, jonnekin minne ei alunperinkään haluttu tai edes ajateltukaan päätyä.

“Herätkää rukoilemaan! Muuten kiusaus voittaa teidät. Henki suostuu kyllä Jumalan tahtoon, mutta ruumis on heikko.” (Mat. 26:41, Elävä Uutinen)

“Varokaa Saatanan hyökkäyksiä. Hän on voimakas vihollisenne, joka etsii kokoajan saalista kuin nälkäisenä karjuva leijona. Kun hän hyökkää, pysykää lujina ja luottakaa Herraan. Muistakaa, että kaikilla maailman kristityillä on samanlaisia kärsimyksiä.” (1 Piet. 5:8-9, Elävä Uutinen)

 

3. Jumala sallii kiusaukset jotta opimme näännyttämään lihamme ja ruokkimaan henkeämme

Tätä tuskin liikaa korostetaan nykyään. Lihan näännyttämisellä ei tarkoiteta ruokapaastoa sinällään, vaikka se toki hyvä asia onkin. Et voi koko elämääsi paastota ja riutua, täytyyhän sun syödä!

Tämä “liha” tarkoittaa meidän omia himoja ja haluja. Niitä asioita jotka johtavat meidät johonkin sopimattomaan tai kiellettyyn. Jumalan tahdon vastaiseen asiaan. Syntiin.

Jos me ei hengailla Jeesuksen kanssa, meidän raamattu pysyy kiinni, me ei rukoilla tai anneta ylistystä Jumalalle, ja seurakunnassa käyminenkin jää väliin, on erittäin todennäköistä että sillä on yhteys meidän suurimpiin epäonnistumisiimme.

Pidetään siis henkemme elossa ruokkimalla sitä jotta se vahvistuu. Heikoista tulee vahvoja silloin kun tuomme Jumalan Sanan päivittäiseen elämäämme ja pidämme suhteemme Jeesukseen toiminnassa.

Hengellinen syöminen vaatii opettelua, ihan niinkuin pikkulapsi joka opettelee itse syömään 🙂

 

…Älkää antautuko pahojen halujen valtaan. Älkää antako mitään osaa ruumiistanne pahan työvälineeksi synnintekoon, vaan antakaa itsenne kokonaan Jumalalle. Kun te nyt olette vapautuneet kuolemasta, niin antakaa itsenne kokonaan Jumalan käyttöön, toteuttamaan hänen hyviä tarkoituksiaan. 

(Room. 6:12-13, Elävä Uutinen)

 

Jumalan kunniaksi!

Tehdään oma osamme ja kannetaan oma vastuumme luonteemme kasvattamisessa. Silloin meistä todella tulee niitä kypsiä, järkähtämättömiä ja periksiantamattomia kristittyjä.

Sitten elämämme kykenee täysin julistamaan Jumalan kunniaa ja voimme olla suureksi siunaukseksi myös muille. Tämä on Jumalan hyvä tahto meille, askel kerrallaan.

Ei meidän tarvitse täydellisiä olla jotta Jumala voisi meitä käyttää. Mutta, kun me askel askeleelta pyrimme kasvamaan, se avaa myös aivan uudet mahdollisuudet Jumalalle toimia elämämme kautta.

Eikä tämä tarkoita sitä etteikö elämä voisi olla hauskaa, kun on hauskaa niin on kivaa 🙂 Mutta Jumala on paljon kiinnostuneempi meidän luonteen kasvattamisesta kuin meidän mukavuudesta.

Lopuksi: Onko se mihin uskon ja minun elämäntyylini samassa linjassa keskenään? Pyrinkö siihen? Se mikä on totta hengellisesti (olet uskossa, olet kristitty, uskot Jeesukseen), puhuuko elämäntyylini samaa kieltä? Sen näkee kaikki.

 

JarkkoYmp220px

Jarkko Ruuska

LUE LISÄÄ:

Jarkko Ruuskan kirjoituksia:

Viisi tyyliä pysyä yhteydessä Jumalaan – Löydätkö omasi? Olet uniikki. Olisiko mahdollista että jokainen kohtaa Jumalan omalla persoonallisella tavallaan?

Näin saat uskosi elämään! Millainen on elävä usko? Jarkko Ruuskan kirjoitus uskon ja tekojen suhteesta.

Sami Hartikaisen kirjoituksia:

Juurtuminen – Elämäsi tilaisuus tuottaa hedelmää! Elämäsi tuottaa hyvää hedelmää jos juurrut oikeisiin asioihin. Lue pastori Sami Hartikaisen kirjoitus Jeesukseen juurtumisen merkityksestä.

Löydä kutsumuksesi – Ota uskon askel! Jokaisella on oma kutsu ja tehtävä Jumalalta. Tästä ensi askeleet sen löytämiseen.

 

Haluatko tietää lisää Jeesuksesta ja uskoon tulemisesta? Jeesus-sivumme on sinua varten!

Vastaa