”Mitä seuraavaksi?” – Vastauksia kysymykseen monien huulilla

Pidimme siitä tai emme, vuodet vaihtuvat ja asiat vain muuttuvat. Elämän totuus.

Välistä löydämme itsemme eri elämänvaiheiden välimaastosta, kuten opiskelut on juuri saatu päätökseen, tai joku projekti on valmistunut ja uutta odotellaan, tai työttömyys vaivaa. Elämän tie tekee yllättäviäkin käännöksiä.

“Mitäs seuraavaksi nyt sitten?” -kysymys pyörii mielessä, eikä takeita tulevasta välttämättä ole näkyvissä. Tilanne on samaan aikaan epävarmaa ja vähän pelonsekaista, mutta jännittävää ja odottavaa. Olen ollut tässä tilanteessa monta kertaa.

Vaihe voi kestää viikkoja, kuukausia, jopa vuosiakin. Mutta ei pidä heti masentua, tämä aika voi olla meille suureksi hyödyksi jos käsittelemme sitä oikein. Jospa löydämme tähän joitakin vastauksia tänään.

elämän tie

Elämän tie tekee käännöksiä

Yllättävää kyllä, some voi viedä inspiraation

Omakohtaisen kokemuksen perusteella haluan ensiksi muistuttaa ettei ainakaan sosiaalisen median takia kannata liikaa tuskastua omasta elämästään.

Muista, että näet vain toisten parhaita ja valittuja paloja! Näihin verraten oma elämä saattaa tuntua vähintäänkin säälittävältä 🙂 Mutta, huomaa että suurin osa uutisvirrassa olevista päivityksistä on yksittäisten ihmisten yksittäisiä tai “vain kerran elämässä” -tyyppisiä tapahtumia joita näet kerralla paljon.

Joten ne kuvat Bahamalta on jonkun ensimmäiseltä matkalta ikinä kun taas itse olet saattanut käydä reissussa jo useamman kerran! Iskee jonkinlainen someähky. Eli sulla ei ole mitään hätää.

Jätä some tarvittaessa vähemmälle ja keskity sen sijaan johonkin muuhun.

 

Jos ei muuta, niin tämä asia on varma

Vaikka sinulla sitten olisikin jo todella hyvät ja kattavat suunnitelmat tulevaisuuden osalta, ei silti kukaan voi täysin tietää mitä tuleva tuo tullessaan. En minäkään.

Elämässä vain tapahtuu asioita joihin emme voi mitenkään itse vaikuttaa. Olimme miten suunnitelmallisia tai “kontrollissa” tahansa.

Tätä voit kysyä keneltä tahansa enemmän elämänkokemusta omaavalta ihmiseltä. Jos he katsovat taaksepäin, olisivatko voineet tarkalleen tietää mitä kaikkea vastaan tulee? Olisitko itse voinut tietää mitä elämä on tuonut tullessaan tähän päivään mennessä?

Louie Giglio sanoi kerran todella hyvin: “Ainoa asia joka on varmaa tulevaisuudessa on se, kuka on kanssasi elämän huippuhetkissä ja kuka on kanssasi pohjamudissa, ja tämä kuka on Jeesus. Hän on siellä kun elämän tie vie vasemmalle ja kun elämän tie vie oikealle. Hän pysyy kaikesta huolimatta kanssasi! Sen tähden rakenna suhdettasi Jumalaan tänään, sillä Hän on mukana kaikissa elämäsi käänteissä. Jumala haluaa kutsua sinut uusiin suunnitelmiin ja ihmeellisiin asioihin, jos olet halukas ottamaan vastaan ja seuraamaan Häntä.”

 

Pelkääminen ei selkeytä tulevaa

Mistä opiskelupaikka, mistä uusi työpaikka, milloin pääsen eläkkeelle, kenen kanssa menen naimisiin, tai voinko ylipäätään löytää ketään jonka kanssa menisin naimisiin, löydänkö asunnon…

Lopeta pelkääminen tulevan puolesta mitä et voi kuitenkaan tarkoin tietää. Vaikka olisit Suomen paras pessimisti ja skeptikko, kuinka voisit tietää kenet tapaat, mitä tapahtuu, tai mihin muutat tulevaisuudessa?!

Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö pitäisi suunnitella eteenpäin, mutta stressaaminen ja murehtiminen on turhaa. Olen huomannut ettei ole automaatio, sitä joutuu opettelemaan, todennäköisesti kuolemaan asti. Vain luottamus Jumalaan vie eteenpäin.

 

Näillä vinkeillä tuleva haltuun!

Olen huomannut että näillä kahdella periaatteella pääsee yleensä hyvään alkuun ja sitä kautta eteenpäin. Ei tarvitse olla superihminen tai jotain muuta kuin on, mutta jotain pientä venymistä pitää aika-ajoin tehdä jos muutosta haluaa.

Muutos vaatii sitä että jotain pitää muuttaa. Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu.

 

1. Nouse sohvalta ja lähde liikkeelle, se kannattaa!

Se että jähmettyy passiiviseen tilaan odottelemaan että tuleva pätkähtää taivaalta syliin ei välttämättä ole paras mahdollinen idea.

Et missään tapauksessa rajoita uusia mahdollisuuksia pysymällä aktiivisena ja kokeilemalla uusia juttuja, päinvastoin! Tämä ei ole ikäkysymys, vaan asennekysymys! Seuraava askel saattaa tulla yllättävältäkin taholta.

Sohvalla makaaminen harvemmin yllätyksiä tarjoaa, ellei patjojen välistä löytyvää suklaanamia viime pääsiäiseltä lasketa.

 

2. Maksimoimalla sen mitä on nyt, teet itsellesi suuren palveluksen tulevaisuudessa!

Tee jotain sillä mitä sinulla jo on. Tämä on avain tulevaan.

Tuo se mitä sinulla on Jeesukselle, sen Hän voi siunata, ei sitä mitä sinulla ei ole. Muistatko ruokintaihmeen? (Lue Matteus 14:14-21Kaikki mitä oli tarjolla oli pikkupojan eväät, mutta Jumalan käsissä sillä ruokittiin tuhansia ihmisiä niin että jäi ylikin!

Edellistä Giglion lainausta jatkaakseni: “Opiskele, tee töitä ahkerasti, ole apuna yleisen hyvän eteenpäin viemiseksi, palvele seurakunnassa jne. Ja ennen kaikkea kasvata luonnettasi tekemällä hyviä asioita joista muut ei edes tiedä. Se todella kasvattaa kun et tee asioita pelkästään huomion takia. Kaikki tämä valmistaa sinua siihen mitä on seuraavaksi. Ei missata sitä mitä on nyt sen takia että stressaamme vain huomisesta, josta kukaan ei voi tarkalleen tietää mitä se tuo tullessaan.”

Parasta mitä voit tehdä ennen sitä seuraavaa, on siis käyttää aikasi hyödyllisesti ja hyödyllisiin asioihin. Voit opetella uusia asioita myös opiskelun, työn tai harrastuksenkin kautta tai lomassa.

Esimerkiksi, oma seurakuntasi on erinomainen paikka päästä mukaan tekemään ja oppimaan. Sitten jossain vaiheessa yksi asia johtaa toiseen ja BOOM! Seuraava askel löytyi!

 

JarkkoYmp220px

Jarkko Ruuska

Seurakunnan työntekijä

LUE LISÄÄ:

Viisi tyyliä pysyä yhteydessä Jumalaan – Löydätkö omasi? Olet uniikki. Olisiko mahdollista että jokainen kohtaa Jumalan omalla persoonallisella tavallaan?

Juurtuminen – Elämäsi tilaisuus tuottaa hedelmää! Elämäsi tuottaa hyvää hedelmää jos juurrut oikeisiin asioihin. Lue pastori Sami Hartikaisen kirjoitus Jeesukseen juurtumisen merkityksestä.

Haluatko tietää lisää Jeesuksesta ja uskoon tulemisesta? Jeesus-sivumme on sinua varten!

Vastaa