Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 1/4: Rakastuneena oleminen ei vielä riitä hyvään avioliittoon

Artikkelin asiasisältö on tiivistelmä tohtori Gary Chapmanin kirjasta “Things I Wish I’d Known Before We Got Married” ja kappaleesta “Being in love is not an adequate foundation for building a successful marriage”.

Gary Chapmanilla on yli 30 vuoden kokemus pariterapiasta ja hän on vuosien ajan kiertänyt ympäri maailmaa pitämässä avioliitto ja perhe seminaareja. Elävät Kivet -seurakunnan mediatiimi suosittelee kirjaa jokaiselle seurustelevalle ja naimisiin aikovalle! Voit hankkia sen esim. täältä.

Rakastumisen ihanuus vie mennessään

Rakastuminen on ihanaa, jännittävää, ja positiivisessa mielessä myös pakottavaa. Varpaita ja vatsanpohjaa kihelmöi, koemme lämpöä, hyväksyntää ja arvostusta. Toisen kosketus saa meidät hehkumaan ilosta ja se on kuin kirsikka kakun päällä!

Mutta, et voi saada pelkkää kirsikkaa ilman koko kakkua. Toisin sanoen, avioliittoon ja toisen rakastamiseen kuuluu paljon muutakin kuin vain voimakkaita tunteita.

Naimisiin ei tietenkään pidä mennä ilman voimakkaita rakkauden tunteita, ne ovat todella tärkeitä, mutta olemalla rakastuneita ei vielä pelkästään rakenneta hyvää perustusta menestyvälle avioliitolle.

Tunteet vaihtelevat ja pakkomielteet herpoavat Chapman kertoo. Mitä sitten tarvitaan? No, otetaanpa siitä selvää.

 

Hyvin tuttu tilanne pariterapiassa

Yli 30 vuoden pariterapia kokemuksen perusteella Gary Chapman kertoo kuinka hän on kohdannut satoja avioon haluavia pareja ja tietty tilanne toistuu hyvin usein.

Kun Gary kysyy seurustelevalta ja rakastuneelta parilta alkuun kysymyksen: “Miksi haluatte naimisiin?” Lähes aina pari antaa vastaukseksi sen “ison” syyn: “Koska me rakastamme toisiamme.”

Tämän jälkeen Gary kysyy yleensä toisen kysymyksen: “Mitä tarkoitatte sillä?”

Monet menevät hämilleen ja toiset luettelevat monia syviin tunteisiin liittyviä syitä, ja kuinka ne ovat jatkuneet jo pidemmän aikaa ja ovat erilaisia kuin ketään toista kohtaan koskaan aiemmin. “Olemme rakastuneita emmekä voi sille mitään ja haluamme naimisiin, mitä nopeammin sen parempi.”

Tähän Gary on vastannut hymyillen, mutta sisäisesti itkien, koska niin monet eivät ole huomioineet muuta syytä kuin että “rakastamme toisiamme syvästi”. Miksi se ei vielä riitä?

 

Nämä tosiasiat tulee ottaa huomioon – Ennemmin tai myöhemmin

Tohtori Chapman valottaa tilannetta seuraavalla tavalla: Niin helposti rakkauden euforiassa emme huomio lainkaan sitä tosiasiaa että olemme kumppanimme kanssa sosiaalisesti, hengellisesti, ja älyllisesti kilometrien päässä toisistamme.

Lisäksi meidän arvomaailmamme ja tavoitteemme elämässä ovat ristiriidassa, mutta olemme niin rakastuneita…

Tragedia mikä tästä seuraa on että vuoden naimisissa olon jälkeen pari istuu jälleen pariterapiassa ja on sitä mieltä etteivät rakasta toisiaan enää, siksi ovat myös valmiita eroamaan. “Jokatapauksessa, jos ‘rakkaus’ on poissa niin ethän odota että pysyisimme enää yhdessä.”

 

Rakastumisen “euforinen” vaihe ei kestä ikuisesti

Chapmanin mukaan tähän on olemassa myös tieteellistä tutkimusta. Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan “rakastunut” olotila parisuhteessa kestää arviolta kaksi vuotta keskimäärin.

Joillakin tämä euforia jatkuu pidempään, toisilla vähemmän aikaa. Fakta kuitenkin on se, että se loppuu pelkkänä kannattelevana tunteena jossain vaiheessa.

Tällöin tulemme alas tunteiden pilvistä ja ne elämän osa-alueet (sosiaalinen, hengellinen, älyllinen, arvot, tavoitteet) jotka tunteiden takia sivuutimme aikaisemmin, tulevatkin nyt yhä tarkeämmiksi. Siksi niitä ei pidä sivuuttaa!

Eroavaisuutemme alkavat näkyä, erimielisyydet ja riidat lisääntyä. Enää se toinen ei olekaan niin “täydellinen” kuin silloin alussa. Ja kuinka ollakaan olemme huomanneet että olemalla vain rakastunut ei yksin riitä onnelliseen avioliittoon.

 

Tämä on seurustelun tarkoitus

Seurusteluajan pääasiallinen tarkoitus on tutustua toiseen hyvin ja siltä pohjalta tehdä oikea ja viisas päätös avioliittoa ajatellen: naimisiin vai ei.

On äärimmäisen tärkeää että keskustelette ja tutkitte yhdessä intellektuellia, emotionaalista, sosiaalista, hengellistä, ja fyysistä ulottuvuutta elämässänne ennen kuin menette naimisiin Chapman painottaa.

 

EXTRA: Nämä kysymykset auttavat syventämään seurustelusuhdetta

Gary Chapmanin mukaan terveessä parisuhteessa käsitellään asioita monipuolisesti ja se saa aikaan tasapainoa. Seuraavat kysymykset auttavat hänen mielestään keskustelemaan monipuolisemmin ja huomaamaan niitä asioita joissa on vielä kehitettävää seurustelusuhteessa.

Intellektuelli yhteys

Oletteko käyttäneet aikaa esim. vertaillaksenne lukion tai muun koulun arvosanojanne? Oletteko lukeneet jonkin kirjan tai nettiartikkelin ja keskustelleet sen merkityksestä? Mitä tv-sarjoja tai elokuvia yleensä katsotte? Kuinka usein keskustelette omista mielipiteistänne ohjelmien sisältöön liittyen? Kun kerrot oman näkemyksesi poliittisista asioista, kuinka seurustelukumppanisi yleensä vastaa? Ovatko yleiset arvonne samansuuntaiset? Oletteko oppineet olemaan eri mieltä ilman että olette kärttyisiä tai poissa tolaltanne?

Emotiaalinen yhteys

Kuinka paljon tunnet “kihelmöintiä” toista kohtaan? Jos keskiverto rakkauden euforia kestää noin 2 vuotta, kuinka kauan odotat sen kestävän omassa suhteessasi? Mitä tunteita olet tänään käynyt läpi ja mikä sai ne aikaan? Kuinka käsittelette tunteitanne ja osaatteko kontrolloida niitä? Kuinka usein, ja miten paljon jaatte tunteitanne toisillenne? Kun jaatte tunteitanne, kuinka toinen yleensä reagoi siihen? Mitä parannuksia haluaisit nähdä suhteenne tällä osa-alueella?

Sosiaalinen yhteys

Mihin sosiaalisiin tapahtumiin olette osallistuneet yhdessä viimeisen kuukauden aikana? Mitä nautinnon tai turhautumisen hetkiä siihen liittyi? Mitä urheilutapahtumia tykkäätte seurata livenä tai tv:stä? Onko kumpikaan kiinnostunut musiikkitapahtumista? Oletteko keskustelleet kuinka tämä kiinnostus vaikuttaa suhteeseenne? Kun osallistutte sosiaalisiin tapahtumiin jotka vaativat puhumista toisten ihmisten kanssa, mikä häiritsee eniten partnerisi käytöksessä? Mitä parannuksia haluaisit nähdä sosiaalisella osa-alueella?

Hengellinen yhteys

Oletteko koskaan keskustelleet hengellisestä taustastanne toistenne kanssa? Oletteko keskustelleet hengellisistä arvoistanne? Onko esim. seurakunta ja raamattu tärkeä? Mikä on näkemyksesi ja suhteesi Jumalaan? Jos saatte lapsia, millaisen hengellisen kasvatuksen haluatte heille antaa? Mitä muutoksia haluaisit nähdä yhteisessä hengellisessä elämässänne?

Fyysinen yhteys

Millaiset hyväksyvät ja vahvistavat kosketukset kommunikoivat rakkautta sinulle? Oletteko keskustelleet siitä millaiset kosketukset ovat epäsopivia? Oletko kokenut paineita ottaa vastaan epäsopivia kosketuksia? Mitä muutoksia haluaisit nähdä fyysisellä osa-alueella?

 

LUE SARJAN MUUT OSAT:

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 1/4: Rakastuneena oleminen ei vielä riitä hyvään avioliittoon

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 2/4: Romanttisella rakkaudella on kaksi vaihetta

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 3/4: WC ei puhdistu itsestään

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 4/4: Yhteinen seksuaalinen täyttymys ei ole automaatio

 

Mediatiimi

Elävät Kivet -seurakunta

Vastaa