Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 2/4: Romanttisella rakkaudella on kaksi vaihetta

Artikkelin asiasisältö on tiivistelmä tohtori Gary Chapmanin kirjasta “Things I Wish I’d Known Before We Got Married” ja kappaleesta “Romantic love has two stages”.

Gary Chapmanilla on yli 30 vuoden kokemus pariterapiasta ja hän on vuosien ajan kiertänyt ympäri maailmaa pitämässä avioliitto ja perhe seminaareja. Elävät Kivet -seurakunnan mediatiimi suosittelee kirjaa jokaiselle seurustelevalle ja naimisiin aikovalle! Voit hankkia sen esim. täältä.

 

Romanttisella rakkaudella on kaksi vaihetta

Edellisessä artikkelissa “Rakastuneena oleminen ei vielä riitä hyvään avioliittoon” tutkittiin niitä tekijöitä jotka tulisi ottaa huomioon ennen naimisiinmenemistä, koska ne ovat edessä ennemmin tai myöhemmin.

Lisäksi esille nousi asia joka liittyy rakastuneena olemisen euforiseen tilaan, joka kestää yleensä keskimäärin noin kaksi vuotta.

Mutta ei syytä huoleen, sillä tässä artikkelissa perehdymme siihen kuinka rakkaus kehittyy ja siirtyy euforiasta syvemmälle tasolle. Tämän toisen vaiheen tiedostaminen on avain rakkauden jatkumiselle.

Suhde umpikujassa?

Chapman kertoo kuinka hänen omakin avioliitto nuoruusvuosina oli jo vuoden kuluttua lähes umpikujassa. Tunteet toista kohtaan olivat viilenneet eikä yhteistä säveltä tuntunut löytyvän, vaikka kuinka omasta mielestään yritti parhaansa.

Tämä on hänen mielestään valitettava tilanne hyvin monien kohdalla. Vuosien aikana Gary on tavannut lukuisia pareja, jotka vilpittömästi ajattelevat: “Että miksi avioliitossa pitää niin kovasti tehdä töitä jotta se onnistuisi, eikö se riitä että molemmat rakastavat toisiaan?” Hän itse myös tunnustaa vilpittömästi ajatelleensa näin.

 

Tunteesta tarkoituksella rakastamiseen

Chapman kuitenkin avaa tilannetta toteamalla, että nämä “umpikujassa” olevat parit ovat itse asiassa siirtymävaiheessa rakastamisen toiselle tasolle.

Rakkauden euforisen ja hyvin tunteellisen ensimmäisen vaiheen jälkeen alkaakin toinen vaihe, joka monelta valitettavasti jää tiedostamatta. Ja sitten saatetaan helposti ajatella että on nainut “väärän” ihmisen.

Toinen vaihe on paljon enemmän tarkoituksella rakastamista ja käytännössä rakkauden osoittamista. Yli 30 vuoden pariterapia kokemuksella Gary kertoo kuinka tärkeää rakkauden oikeanlainen kommunikointi puolisoiden välillä on.

Tällä hän tarkoittaa sitä että sinun tulee siis osata kommunikoida rakkauttasi puolisollesi sillä kielellä jota hän ymmärtää.

 

Puhutko puolisosi rakkauden kieltä?

Gary Chapman on havainnut vuosien varrella että ihmisten syyt siihen miksi ei koeta rakkautta osuu aina yhteen näistä kategorioista: Yhteinen laatuaika, rohkaisun sanat, rakkauden lahjojen antaminen, palveleva mieli, ja fyysinen kosketus. Näitä asioita Gary kutsuu rakkauden kieliksi.

Hänen mielestään harvoin avioliitossa molemmilla on sama rakkauden kieli. Mutta aivan kuin muita puhuttavia kieliä, myös rakkauden kieliä on mahdollista opetella. Jokaisella yksi näistä kielistä kommunikoi rakkautta paljon enemmän kuin muut.

Löydä oma ensisijainen kielesi ja opettele puolisosi kieli! Näin vältyt paljolta turhautumiselta. Jos kommunikoit rakkautta toiselle niin kuin itse toivot saavasi rakkautta, ei rakkaudenosoitus välttämättä välity toiselle lainkaan sillä hän puhuu eri kieltä, Chapman täsmentää.

 

Viisi rakkaudenkieltä – Opettele puolisosi kieli

 

Rohkaisun sanat

“Arvostan kun pesit auton. Nyt se niin kiiltää.” “Kiitos kun veit roskat.” “Rakastan optimistisuuttasi.” “Näytätpä sinä upealta!” jne. Kaikki nämä ovat rohkaisevia ja arvostavia sanoja.

Ne voivat keskittyä toisen persoonallisuuteen tai siihen miltä toinen näyttää, mitä hän on tehnyt sinulle tai toisille. Jotta voit puhua tätä kieltä sinun tulee etsiä asioita toisesta jota ihailet ja arvostat, sen jälkeen sanot ne hänelle ääneen.

Jos henkilön pääasiallinen rakkauden kieli on rohkaisun sanat, sanasi ovat hänelle kuin raikas sade erämaahan. Mikään muu ei kommunikoi rakkautta hänelle niin kuin rohkaisun sanat.

Palveleva mieli (käytännön tekeminen)

Näille ihmisille teot puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa. Esim. jos puhut rohkaisun sanoja tekevälle ihmiselle, hän todennäköisesti ajattelee “Jos kerran rakastat minua niin paljon niin mikset sitten auta kotitöissä?”

Jos käytännön tekeminen on puolisosi pääasiallinen rakkauden kieli, silloin hän kokee olevansa arvostettu ja rakastettu kun peset auton, viet roskat, ajat nurmikon, hoidat lapsia, tiskaat…

Avain on löytää juuri ne asiat joita hän haluaa sinun tekevän ja sen jälkeen tehdä niitä johdonmukaisesti.

Lahjojen saaminen

Jotkut ihmiset kokevat olevansa syvästi rakastettuja kun saavat lahjoja. “Hän ajattelee minua, katsokaa mitä sain häneltä.” Parhaat lahjat ovat niitä joita toinen arvostaa ja haluaa, eikä jokaisen lahjan tarvitse olla kallis ollakseen hyvä.

Esimerkiksi suklaapatukka, kirja, kortti, kukka, leffalippu… käy oikein hyvin jos se on jotain sellaista mitä toinen arvostaa.

Havainnoimalla keksit kyllä mistä toinen pitää ja millaisia lahjoja hän haluaa kun kuuntelet tarkasti hänen puheitaan ja mielipiteitään. Voit myös ihan kysyä tai pyytää vaikka listaa asioista.

Yhteinen laatuaika

Laatuaika on sitä että annat toiselle jakamattoman huomiosi. Se ei tarkoita olemista samassa huoneessa telkkaria katsoen, silloin huomiosi on muualla.

Se tarkoittaa olemista samassa huoneessa telkkari kiinni, puhelin mykistettynä, lehti tai kirja pöydällä, ja katsomalla toista silmiin samalla kun juttelette ja kuuntelette toisianne. Se voi olla myös kävelyllä käymistä, retkeilyä, syömistä, mitä vain kunhan pääasiallinen tarkoitus on viettää aikaa toistenne kanssa ja huomio pysyy toisissanne.

Pariskunta joka käy ravintolassa syömässä eikä puhu toistensa kanssa eivät ole viettäneet laatuaikaa, he ovat vain täyttäneet fyysisen tarpeensa syödä kun on nälkä.

Jotkut kokevat olevansa rakastettuja kun saavat viettää laatuaikaa puolisonsa kanssa.

Fyysinen kosketus

On tutkittu mm. että ne vauvat jotka kokevat fyysistä kosketusta voivat paljon paremmin kuin ne jotka kokevat kosketusta harvoin.

Joka kulttuurissa on sopivia ja epäsopivia kosketuksia. Keskustele parisi kanssa siitä mitkä ovat sopivia kosketuksia ja mitkä epäsopivia kosketuksia.

Jos tämä on ensisijainen rakkauden kieli, mikään ei kommunikoi rakkautta niin paljon kuin sopiva kosketus.

 

LUE SARJAN MUUT OSAT:

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 1/4: Rakastuneena oleminen ei vielä riitä hyvään avioliittoon

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 2/4: Romanttisella rakkaudella on kaksi vaihetta

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 3/4: WC ei puhdistu itsestään

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 4/4: Yhteinen seksuaalinen täyttymys ei ole automaatio

Mediatiimi

Elävät Kivet -seurakunta

Vastaa