Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 3/4: WC ei puhdistu itsestään

Artikkelin asiasisältö on tiivistelmä tohtori Gary Chapmanin kirjasta “Things I Wish I’d Known Before We Got Married” ja kappaleesta “Toilets are not Self-Cleaning”.

Gary Chapmanilla on yli 30 vuoden kokemus pariterapiasta ja hän on vuosien ajan kiertänyt ympäri maailmaa pitämässä avioliitto ja perhe seminaareja. Elävät Kivet -seurakunnan mediatiimi suosittelee kirjaa jokaiselle seurustelevalle ja naimisiin aikovalle! Voit hankkia sen esim. täältä.

Kuka wc:n siivoaa?

Gary kertoo siitä kuinka nuorena kotona ollessaan hän ei ajatellutkaan sitä että joku siivoaa vessan jotta se pysyy siistinä. Eikä hän koskaan edes nähnyt että joku sitä siivosi, mutta äiti tai isä sen teki koska se oli aina siisti.

Oman avioliittonsa alkuvaiheessa Gary kyllä tiesi että vessoja siivotaan, mutta kolmen viikon jälkeen tuoreena aviomiehenä, hän huomasi että pöntössä on ruskeita raitoja. Mainittuaan asiasta hänen vaimonsa vastasi: “Niin onkin, ajattelinkin että millon siivoaisit sen.”

Gary hämmentyi ja oletti että hänen vaimonsa siivoaisi sen, eihän Gary edes osannut siivota vessaa. Vaimon opastuksella myös Gary oppi siivoamaan vessan.

Tarinan päätteeksi Gary kysyykin henkilökohtaisen kysymyksen: “Jos ja kun menet naimisiin, kenen ajattelet siivoavan vessan yhteisessä asunnossanne?” Lopuksi hän toteaa että on huomannut avioliittovalmennuksessa seurustelevien parien yllättyvän tästäkin kysymyksestä.

Useimmat miehet ajattelevat että vaimo siivoaa vessan, ja useimmat naiset ajattelevat että mies siivoa vessan.

Monet pariskunnat eivät ikinä edes ajattele sitä kuka siivoaa vessan. Oltuaan kolme viikkoa naimisissa, he myös huomaavat ettei wc puhdistu itsestään.

 

Kuka tekee mitäkin

Tärkein pointti ei ole tämä vessan rooli parisuhteessa, vaan keskustelu ennen naimisiinmenoa siitä kuka tekee mitäkin sen jälkeen kun olette menneet naimisiin.

Chapman toteaa että epäselvyys avioparin rooleista avioliitossa on yksi suurimmista tuskan ja eripuran aiheuttajista. Keskustelemalla jo ennen naimisiinmenoa siitä kuka tekee mitäkin kotitöitä ja tehtäviä yhteisellä taipaleella, säästää sinut monelta turhautumisen hetkeltä avioliitossa.

 

Vanhemmilta opitut toimintamallit vastakkain

Toinen tärkeä asia tähän liittyen Chapmanin mukaan on vanhemmilta opittu toimintamalli. Miehen vanhemmat tekivät tietyt jutut kotona ja naisen vanhemmat tekivät tietyt asiat kotona.

Mikä on tärkeää huomata on se, että miehen ja naisen vanhemmat ovat saattaneet tehdä kotona aivan eri asioita. Tämä tarkoittaa sitä että jos oletat toisen tekevän kotona samoja asioita kuin sinun äiti tai isä ovat tehneet, on ongelmia tiedossa.

Hyvänä apukeinona tähän Gary ohjeistaa molempien kirjoittavan oman listan kaikista niistä kotitöistä joita tulee mieleen ja merkkaamalla perään tekikö sen kotona äiti vai isä. Tämän jälkeen voitte vertailla listojanne ja voitte nähdä eroaako vanhempienne roolit ja millä tavalla.

Sitten pystytte neuvottelemaan ja tekemään oman listanne kotitöistä ja siitä kumpi teistä tekee niistä mitäkin.

 

Mikä on käsityksesi naiseudesta ja miehuudesta?

Kolmanneksi asiaksi Gary Chapman mainitsee käsityksen naiseudesta ja miehuudesta. “Mikä sinun mielestäsi on miehen rooli, ja mikä naisen rooli avioliitossa?” Gary kysyy.

Ennen vanhaan miehen ja naisen roolit olivat ehkä selkeämmät, mies kävi töissä ja toi leivän pöytään ja nainen huolehti kodista ja lapsista. Nykyään myös monilla naisilla on oma työura ja muita tavoitteita joka velvoittaa myös miehiä osallistumaan enemmän kotitöihin mikäli yhteiselo voisi olla sujuvaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä että keskustelun tärkeys miehen ja naisen rooleista ennen avioliittoa korostuu.

Chapmanin mukaan myös koulutus ja uskonnollinen tausta vaikuttavat käsitykseen sukupuolirooleista. Esim. yliopistomaailmassa opiskellut ja feministi professorien opissa ollut nainen saattaa omata hyvinkin voimakkaan filosofian siitä mikä on naisen asema ja rooli joka voi poiketa suurestikin perinteisestä käsityksestä. Vahvan kristillisen kasvatuksen saaneella naisella saattaa olla toisenlainen käsitys asiasta. Sama koskee miehiä.

Asiasta on tärkeä keskustella, sillä jos ette pääse yhteisymmärrykseen ennen naimisiinmenoa, on typeryyttää ajatella että vain rakastamalla sitten avioliitossa tämä asia selviäisi Chapman painottaa.

Jos miestä hävettää mainita tai tulla nähdyksi kavereilleen että hän tiskaa kotona ja vaimo taas ajattelee sen olevan ultimaattinen merkki miehuudesta, koituu tästä emotionaalista stressiä suhteeseen.

Ja jos vaimo kokee voimakkaasti ettei hänen pidä tehdä kaikkea ruoanlaittoa kotona, mutta mies ei oikeasti osaa laittaa ruokaa, on heidän neuvoteltava jokin ratkaisu ongelmaan. Joko vaimo muuttaa mielipidettään tai sitten miehen on lähdettävä kokkauskurssille.

Eli sinun käsityksesi miehuudesta ja naiseudesta vaikuttaa suuresti  odotuksiisi avioliiton roolien suhteen.

 

Missä olet hyvä ja mistä pidät

Gary Chapman mainitsee että kotitöitä tehtäessä on hyvä ottaa huomioon myös se missä kukin on hyvä. Mitä osaa tehdä paremmin kuin toinen.

Lisäksi asioita voi vielä jaotella senkin mukaan mitä tykkää tehdä ja mitä ei tykkää tehdä. Sellaisiakin tehtäviä tulee vastaan joita kumpikaan ei osaa tai halua tehdä, mutta kuten arvasit, jonkun nekin on tehtävä.

 

LUE SARJAN MUUT OSAT:

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 1/4: Rakastuneena oleminen ei vielä riitä hyvään avioliittoon

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 2/4: Romanttisella rakkaudella on kaksi vaihetta

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 3/4: WC ei puhdistu itsestään

Olisinpa tiennyt tämän ennen naimisiinmenoa, Osa 4/4: Yhteinen seksuaalinen täyttymys ei ole automaatio

Mediatiimi

Elävät Kivet -seurakunta

Vastaa